Kako na spletu spremljati evropski prihod in pristanek Marsa

Umetnik

Umetnikov koncept prikazuje orbiter ExoMars in pristanek, ki se približujeta Rdečemu planetu. (Zasluga za sliko: ESA / ATG medialab)



Evropski projekt ExoMars 2016 naj bi to sredo (19. oktobra) spustil sondo na površje Rdečega planeta, na spletu pa lahko spremljate največje dogodke misije, vključno z ločitvijo vesoljskega plovila v nedeljo (16. oktobra).



ExoMars 2016 je misija Evropske vesoljske agencije (ESA) in Rusije, ki je predhodnica misije roverja Mars (z možno vrnitvijo vzorca), ki naj bi se začela leta 2020. Sedanja misija je sestavljena iz Trace Gas Orbiter (satelita v orbiti) in pristajalnik Schiaparelli, ki bo pomagal preizkusiti tehnologije za prihodnjo misijo roverja.

ESA bo v naslednjem tednu v živo spremljala tri ločene dogodke ExoMars. Prvi bo v nedeljo ločitev pristajalca od orbiterja; drugi bo pristanek pristajalca v sredo, tretji pa posodobitev statusa misije v četrtek (20. oktober). [ Galerija: Evropske misije ExoMars v slikah ]



Agencija bo v živo predvajala ločitev pristajalca od vesoljskega plovila v orbiti v nedeljo z začetkom ob 10.30 EDT (1430 GMT). To spletno oddajo si lahko ogledate prek Igralec ESA v živo . Ti lahko sledite misiji v živo na spletnem mestu demokratija.eu tukaj , z dovoljenjem ESA.

V sredo bo agencija prek spleta predvajala poročanje o pristajalcu, ki se dotika Marsa, z vrsto programov. Spletna oddaja ESA Social TV bo predvidoma potekala od 9. do 11.15 EDT (1300 do 1515 GMT). Glavni program ExoMars ESA bo nato sledil v dveh delih: prvi se bo začel ob 11:44 EDT (15:44 GMT) in se bo nadaljeval do približno 13:00. EDT (1700 GMT). Druga polovica oddaje se bo začela ob 14.25. EDT (1825 GMT) in se konča okoli 16. ure. EDT (2000 GMT). To oddajo si lahko ogledate na ESA spletna stran v živo ali naprej Facebook stran ESA .

Nazadnje bo agencija v četrtek objavila tiskovno konferenco, na kateri bo predstavila posodobljeno stanje misije, ki se bo začela ob 4. uri EDT (0800 GMT).



Besedilne posodobitve o misiji ExoMars lahko poiščete na Domača stran poslanstva ESA . Računom Twitter lahko sledite tudi ExoMars , in Orbiter ExoMars .

Obiščite demokratija.eu v naslednjem tednu za popolno pokritost misije ExoMars 2016 do prihoda in pristanka v sredo.

Sledite Calli Cofield @callacofield .Sledi nam @Spacedotcom , Facebook in Google+ . Izvirni članek o demokratija.eu .